HOLISTISCHE MASSAGE


Herkomst
Holistische komt van het Griekse woord “holos”, wat “volkomen” betekend. De Holistische massage is een volledige lichaamsmassage, dat een subtiele energie-uitwisseling met zich mee brengt. De massage is niet alleen gericht op de ontspanning van spieren, maar ook op de geestelijke ontspanning. Deze massage is een samenstelling van de meest goed werkende elementen uit verschillende massagetechnieken.

 

Effect
De holistische massage is geneeskrachtig voor het hele lichaam. Het masseren ontspant en stimuleert de spieren, bevordert de bloedsomloop door de aderen en kalmeert het zenuwstelsel. Verder stimuleert het de lymfestroom en het rekt het bindweefsel van de gewrichten op. De Holistische massage werkt ook in op de chakra's.


Het verlicht op mentaal niveau stress en angst en helpt je bovendien bewuster te maken van je lichaam als geheel, van de delen waarmee je in contact staat en die waarvan je je 'afgesneden' voelt. Als je je eenmaal bewust bent van waar je energieblokkades zitten, kan je daarmee aan de slag en, door een positiever zelfbeeld te ontwikkelen, de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk en gezondheid.

 

Techniek
Bij een holistische massage wordt de mens als een geheel behandelt. Je lichaam, geest en je contact met de omgeving bepalen wie je bent. Er zijn speciale punten in je lichaam waar je emoties en spanningen opslaat. Een holistisch masseur richt zich op die punten en kan daarbij gebruik maken van een massage olie met etherische oliën. De gebruikte grepen zijn over het algemeen langzaam, ritmisch en meditatief. Handgrepen gericht op de spieren worden afgewisseld met schuddingen en ontspannende aanraking die met name gericht zijn op de energie. De masseur integreert techniek met intuïtie en werkt afgestemd op de energie van de gemasseerde.


Deze massage begint op de rug en werkt van het hoofd naar de voeten toe. Omdat de massage de  zenuwen in de rug bereikt die naar elk deel van het lichaam lopen, voelen de meeste mensen zich na een goede rug massage diep ontspannen. Nadat de achterkant is gedaan, draait de gemasseerde zich op de rug en gaat de massage verder aan de voorkant van het lichaam, waar weer van het hoofd naar de voeten wordt gemasseerd.

Het is de bedoeling dat tijdens die massage emoties, herinneringen of gedachten naar boven komen. Het gaat er om deze te herkennen, erkennen en ze te aanvaarden als deel van jezelf. Pas dan kan de genezing beginnen.

Etherische massage olie
Bij de holistische massage wordt alleen gebruik gemaakt van het product massageolie. De meest gebruikte massage oliën zijn die met etherische oliën. Etherische oliën ruiken lekker en kunnen het effect van een massage versterken.


Etherische oliën, ook wel essentiële, vluchtige of aromatische oliën genoemd, zijn extracten die voornamelijk door middel van stoomdestillatie uit planten wordt gewonnen. Elke olie bevat uit een heel geconcentreerde vorm de levenskracht, eigenschappen en persoonlijkheid van de plant. De olie wordt geproduceerd door kliertjes in de wortels, bladeren en bloemen van de plant. Etherische oliën zijn uiterst geconcentreerd en heel krachtig. Ze mogen nooit rechtstreeks op de huid aangebracht worden, omdat dit irritatie veroorzaakt. Bovendien kunnen ze in een te hoge concentratie een tegenovergesteld effect hebben.